Residentiëel gebouw

Wat is een energieprestatiecertificaat?

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning (studio, appartement, huis, …).
Het EPC geeft de energiezuinigheid van een woning aan en bevat tips om het energieverbruik van de woonst te verlagen.
Door aan het gebouw een energetische score (kengetal) toe te kennen, worden potentiële kopers of huurders ingelicht over de energetische kwaliteit van het gebouw.Deze score wordt berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw. Er wordt rekening gehouden met de gebruikte materialen en isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en de installaties voor verwarming en warm water. Bij het berekenen wordt geen rekening gehouden met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling van de (vorige) bewoners.
Het kengetal (in kWh/m²) geeft het berekende jaarverbruik ten opzichte van de bruikbare vloeroppervlakte van de woning weer.
Een voorbeeld van een EPC vindt u hier.

Wanneer moet het EPC beschikbaar zijn?

Het EPC moet beschikbaar zijn op het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden, zo niet loopt de eigenaar risico op een administratieve geldboete. Deze boete, opgelegd door het Vlaams EnergieAgentschap (VEA), kan oplopen tot 5000€.
Een EPC moet dus beschikbaar zijn voor de ondertekening van het verhuurcontract, het compromis of de verkoopakte.

Wie mag een EPC opstellen?

Verkopers en verhuurders moeten een beroep doen op een erkend energiedeskundige type A voor de opmaak van een EPC van hun woning.
Een erkend energiedeskundige is door de Vlaamse overheid gemachtigd om een energierapport op te maken.

Voor een vrijblijvende offerte kan u het contactformulier invullen of neemt u telefonisch contact (0496 72 25 44) met ons op.

Werkwijze voor het opstellen van een EPC.

De energiedeskundige komt bij u langs en controleert uw woning volgens de regels van het inspectieprotocol. Hierbij wordt enerzijds de opbouw van de gebouwschil nagekeken (dak, muren, vloer, ramen, deuren, isolatiematerialen,…), anderzijds zal de energiedeskundige de aanwezige technische installaties inspecteren (verwarmings- warmwaterinstallatie, ventilatiesysteem,…).

Om een zo correct mogelijke energiescore (betere energiescore) te bekomen hebt u er alle belang bij om zoveel mogelijk bewijsstukken te kunnen voorleggen tijdens het plaatsbezoek. Bijvoorbeeld facturen van aannemers ‘as built’-plan, technische documentatie van de verwarmingsinstallatie, … .
Een uitgebreide lijst vindt u hier.

Na de inspectie berekent de energiedeskundige het EPC op basis van een softwareprogramma van de overheid.

Hoe lang is een EPC geldig?

Het EPC blijft 10 jaar geldig.
Wordt de woning terug verkocht of verhuurd binnen deze 10 jaar, dan hoeft er geen nieuw EPC opgemaakt te worden.
Indien er energiebesparende werken zijn uitgevoerd, kan het interessant zijn om een nieuw certificaat te laten opmaken. Een betere energiescore kan een positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs.

Meer informatie.

Op de website van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) vindt u meer informatie.